Flevoboys

Sportiefste netwerkclub in de Noordoostpolder

Flevo Boys Familiedag

zaterdag 23 juni
Sportpark Ervenbos

Voorbeschouwing WNC – Flevo Boys

Helaas is het Flevo Boys afgelopen zaterdag niet gelukt zich rechtstreeks te handhaven in de Hoofdklasse B. De ploeg won zelf wel, maar zag de belangrijkste concurrent NSC Nijkerk ook winnen en dus boven zich eindigen. Indien Flevo Boys zich had gehandhaafd, was deze voorbeschouwing gegaan over de play-offs voor promotie naar de Derde divisie, daar was Flevo Boys dan voor in aanmerking gekomen. Dat gaat dus jammer genoeg niet door en dus zal Flevo Boys moeten gaan strijden voor lijfsbehoud in die Hoofdklasse B. Daarin moet de eerste horde komende zaterdag genomen worden, uit in Waardenburg tegen WNC.

Het is alweer een tijdje geleden dat Flevo Boys nacompetitie moet spelen om handhaving te realiseren, dus daarom zetten we nog even op een rijtje hoe het deze keer in z’n werk gaat. Vier wedstrijden winnen en Flevo Boys is zeker van lijfsbehoud. Het start eerst in een poule met twee andere teams, dit zijn Bennekom en WNC. Bennekom eindigde dit seizoen als vierde in de Eerste klasse D, WNC werd derde in de Eerste klasse C. Aanstaande zaterdag speelt Flevo Boys eerst uit tegen WNC en volgende week dinsdag ontmoet het thuis in Emmeloord Bennekom. De winnaar van deze poule van drie gaat door naar de finale. Als Flevo Boys de winnaar van deze poule 5 wordt, dan moet er vervolgens een uit- en thuiswedstrijd gespeeld worden tegen de winnaar van poule 6. In poule 6 zitten SC Feijenoord (nummer 2 in Eerste klasse B), Oude Maas (nummer 7 in Eerste klasse C), Zuidvogels (nummer 3 in Eerste klasse A) en Buitenpost (nummer 4 in Eerste klasse E).

Goed gevoel

Flevo Boys kan met een goed gevoel de nacompetitie in. Van de laatste acht wedstrijden werd er maar eentje verloren en dat was twee weken geleden thuis tegen SDC Putten. Door die nederlaag had Flevo Boys lijfsbehoud afgelopen zaterdag uit tegen AZSV niet meer in eigen hand. Flevo Boys won uiteindelijk met 1-3, maar omdat NSC Nijkerk met dezelfde cijfers van Eemdijk won, wordt er toch nacompetitie gespeeld. Vlak voor rust kwam Flevo Boys op voorsprong in Aalten via Aran Nijboer, die na een mooie pass van Arnoud Post vrij voor de keeper werd gezet. AZSV werd daarna nog wel gevaarlijk via een schot op de paal, maar Flevo Boys ging rusten met een voorsprong. Direct na rust werd het echter weer gelijk via Rick Bouwmeister. Nog geen tien minuten later schoot Frank Post de 1-2 tegen de touwen, nadat de aanvaller een te zachte terugspeelbal had onderschept en de keeper vervolgens omspeelde. Ongeveer twintig minuten voor tijd gooide William de Boer het duel in het slot. Hij tekende de 1-3 aan vanaf de strafschopstip. Deze zege was echter dus niet genoeg, omdat NSC Nijkerk ook won. Daardoor bleef het verschil op de ranglijst twee punten en moet Flevo Boys dus de nacompetitie in. Dit geldt overigens ook voor Oranje Nassau, dat drie punten minder pakte dan Flevo Boys. SDV Barneveld en ASV Dronten waren al rechtstreeks gedegradeerd.

Een primeur

WNC is deze nacompetitie slecht begonnen. De ploeg verloor afgelopen dinsdag de eerste wedstrijd met 3-1 uit bij Bennekom. WNC kun je op papier zien als de minste ploeg in deze poule. Waar Flevo Boys en Bennekom jarenlang in de Hoofdklasse spelen of hebben gespeeld, kwam WNC nooit verder dan de Eerste klasse. In het seizoen 2014/2015 speelde de ploeg voor het eerst in de Eerste klasse A. Het eindigde dat seizoen keurig als zesde. Het seizoen daarop werd de ploeg twaalfde. Dit seizoen komt de ploeg uit in de Eerste klasse C. Hierin werd het derde en plaatste het zich voor de nacompetitie. Alleen nummer twee Kloetinge en kampioen Rijsoord bleven de ploeg uit Waardenburg voor. Flevo Boys zal ongetwijfeld scouts naar Bennekom hebben gestuurd om de ploegen te bekijken. Bennekom is Flevo Boys in een ver verleden weleens tegengekomen in de competitie, tegen WNC speelde Flevo Boys nog nooit een officiële wedstrijd. Zaterdag wordt dus een primeur.

Flevo Boys in de nacompetitie

De laatste jaren bivakkeerde Flevo Boys steevast in de middenmoot van de Hoofdklasse. Er was weleens een uitschieter naar boven met promotie naar de Topklasse en in de recente geschiedenis waren er twee uitschieters naar beneden, waarbij er uiteindelijk nacompetitie moest worden gespeeld om te overleven. De laatste keer dat dat gebeurde was aan het einde van het seizoen 2012/2013. Flevo eindigde toen als twaalfde in de competitie en handhaafde zich uiteindelijk door te winnen van DOS’37 (3-2) en d’Olde Veste (0-2). De laatste keer dat het misging in de nacompetitie was in het seizoen 2003/2004. Toen speelde Flevo Boy als nummer twaalf van de Hoofdklasse C een beslissingswedstrijd om handhaving of degradatie tegen de nummer twee van de Eerste klasse D, HHC Hardenberg. Flevo Boys verloor met 1-2 en degradeerde. Het seizoen daarop promoveerde Flevo Boys echter direct weer naar de Hoofdklasse. Dat deed het overigens ook via de nacompetitie.

Voorbeschouwing door: Mark Broersma

Door Peter Santbergen - 17 mei 2017