Flevoboys

Sportiefste netwerkclub in de Noordoostpolder

Alcides – Flevo Boys

Zaterdag 23 september, aanvang 18:00 uur
Sportpark Ezinge
Ezingerweg 58A, 7943AZ MEPPEL

Voorbeschouwing Flevo Boys – Urk

Ook bij de start van de nieuwe maand was het Flevo Boys niet gegeven drie punten te pakken in de Hoofdklasse B. In een belangrijk duel om handhaving werd met 3-1 verloren van WHC. Het betekende de derde competitienederlaag op rij, waardoor de degradatiestreep opnieuw dichterbij kwam. Komende zaterdag wacht een mooie, maar tegelijkertijd lastige thuiswedstrijd: de polderderby tegen nummer vier SV Urk.

De wedstrijd in Wezep vond plaats onder niet al te beste omstandigheden, het regende en waaide flink. Beide ploegen hadden dan ook moeite om tot soepel voetbal te komen. WHC, dat net als Flevo Boys pas één keer had gewonnen na de winterstop, kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Dat had al na iets meer dan tien minuten de 1-0 kunnen betekenen, maar het was onduidelijk of de inzet van WHC over de doellijn was geweest. De treffer telde in ieder geval niet. Het bleek een prikkel voor Flevo Boys, want na twintig minuten lag de bal er aan de andere kant in via Timon Rorije: 0-1. WHC had veel de bal, terwijl Flevo Boys in de omschakeling gevaarlijk wist te worden. De bezoekers namen de voorsprong mee de rust in.

Na rust kantelde de wedstrijd snel. Acht minuten na de pauze schoot Thijs Dekker het team van trainer Wiljan Mossing Holsteyn (ex-Flevo Boys) op gelijke hoogte. Het was een harde tik voor Flevo Boys en de situatie werd twee minuten later alleen nog maar erger. Jonathan van Marle, die ook in de eerdere ontmoeting in Emmeloord trefzeker was, maakte vlak na de 1-1 namelijk ook de 2-1. Flevo Boys kwam die twee snelle klappen niet meer te boven, zeker omdat Jelle Post zo’n tien minuten later ook de 3-1 aantekende. Dit bleek tevens de einstand. Flevo Boys won dus weer niet en staat als nummer tien nog maar vijf punten boven de nacompetitiestreep. De ploegen onder Flevo Boys, DUNO en Buitenpost, hebben respectievelijk één en twee punten minder, maar allebei wel een wedstrijd minder gespeeld. WHC staat ondanks de overwinning nog steeds onder de directe degradatiestreep, maar heeft de aansluiting met de clubs daarboven wel gevonden.

Kraker

Directe degradatie is voor Flevo Boys gelukkig nog ver weg met negen punten verschil, maar de ploeg heeft nu negen wedstrijden om te voorkomen dat het nacompetitievoetbal moet gaan spelen aan het einde van het seizoen. De eerstvolgende wedstrijd is de polderderby tegen de buren van SV Urk. De nummer vier van de competitie leed afgelopen zaterdag de eerste nederlaag van het nieuwe jaar. Van de vier wedstrijden daarvoor werden er drie gewonnen en één gelijkgespeeld. In de kraker tegen nummer drie ACV uit Assen werd in eigen huis met 1-2 verloren. De bezoekers kwamen via Marco van der Heide na een kwartier op 1-0 en die voorsprong bleef lang op het bord staan. Urk ging op zoek naar de gelijkmaker, maar tien minuten voor tijd besliste ACV via Jonah van der Werf de wedstrijd: 0-2. In de blessuretijd zorgde Riekelt Nentjes nog voor de 1-2, maar die aansluitingstreffer kwam te laat.

Eerder op Urk

Voor de winterstop bezette SV Urk nog een aantal weken de koppositie in de Hoofdklasse B. Toen Flevo Boys eerder dit seizoen de polderderby speelde, stonden de Urkers ook bovenaan. Op 27 oktober vorig jaar won Urk op eigen veld met 2-0. Dit kwam onder meer, omdat Flevo Boys al na tien minuten met tien man verder moest na rood voor Lars Klijnstra. De daaropvolgende strafschop werd nog gemist, maar door twee rake kopballen van William de Boer (ex-Flevo Boys) won Urk alsnog. Ook toen zat Flevo Boys in een flink dip, want die nederlaag tegen Urk was destijds de derde in vier wedstrijden.

De kansen

Als je puur en alleen naar de huidige vorm van Flevo Boys kijkt, bestaat er een minieme kans dat de ploeg komende zaterdag van Urk wint. Flevo Boys is daar op dit moment simpelweg te slecht voor en Urk heeft de zaakjes wel goed voor elkaar. Bovendien, de laatste keer dat Flevo Boys thuis van Urk won was in het seizoen 2015/2016, toen werd het 2-1. Maar uiteraard kun je het ook positief bekijken. Flevo Boys moet de ranglijst en degradatiestress even vergeten, want de polderderby tegen Urk is een wedstrijd op zich. Hier kunnen zomaar andere krachten los gaan komen. Urk verloor zaterdag en is daar misschien nog wel wat van ondersteboven. En daarnaast zal de goede vorm die Flevo Boys met name aan het begin van dit seizoen had toch een keertje moeten terugkomen. Het balletje moet gewoon een keer de goede kant op gaan vallen. De derby in Emmeloord begint komende zaterdag overigens om 18:00 uur.

Voorbeschouwing door: Mark Broersma

Door Peter Santbergen - 12 maart 2019