Flevoboys

Sportiefste netwerkclub in de Noordoostpolder

Zomerstop

Sponsor in beeld: Da Enzo

Voetbal is een van de passies van Enzo Scamacca (48). Als jochie in Canicatti op Sicilië voetbalt hij in het schoolteam. In het Italiaanse systeem worden de talentvolste schoolvoetballers gevraagd voor de voetbalclub en zo belandt Enzo in het jeugdteam van AS Canicatti. ,,Ik was een offensieve back’’, vertelt Enzo. ,,Net zoals Paolo Maldini, maar dan iets minder goed’’, lacht hij. ,,We voetbalden op zandvlaktes, want het was op Sicilië te droog voor mooie grasvelden.’’

Op zijn twintigste vertrekt hij naar Nederland en dat betekent het einde van het voetballen op niveau. In Kampen voetbalt hij voor KHC op zondagmorgen nog wel een paar jaar in een team met louter Italianen. ,,Die waren vééél te fanatiek’’, zegt zijn vrouw Sigrid. Als ze hun pizzeria in Emmeloord openen, stopt Enzo met voetballen. Hij kan het zich niet meer permitteren om geblesseerd te raken natuurlijk.

In Emmeloord bouwen Enzo en Sigrid aan een zeer succesvol Italiaans restaurant. Da Enzo moet het hebben van gezelligheid, lekker eten, maar zeker ook van de kwaliteiten van Enzo als gastheer. De oudste twee kinderen, Valeria en Francesco, stappen in de voetsporen van hun ouders. Francesco gaat fulltime bij zijn vader in Emmeloord werken. Valeria opent haar eigen Italiaans restaurant-wijnbar aan de Rademarkt in Groningen. Een nieuw concept.

Als Francesco bij Flevo Boys gaat voetballen (hij is het 1000-ste lid) gaat Enzo als voetballiefhebber elke thuiswedstrijd kijken. Francesco begint in F9 en Enzo wordt meteen sponsor. Later wordt de horecaman gevraagd als lid van de BCF. ,,Ik vind het leuk om andere ondernemers te ontmoeten, maar ik vind het vooral leuk om voetbalwedstrijden te kijken. Helaas heb ik zaterdag maar zelden vrij. Uiterlijk om vier uur moet ik in het restaurant zijn, vaak eerder. Misschien dat ik later meer tijd krijg, als Francesco de zaak overneemt.’’

Francesco is overigens gestopt met voetballen, vanwege stages en het werk in de horeca. De uitsmijter van dit sponsor in beeld-verhaal is een commerciële. Da Enzo draait nog steeds goed, maar wat Enzo en Sigrid nog beter in beeld willen brengen is de mogelijkheid om de bovenverdieping af te huren als ruimte voor feesten en partijen. Er is van alles mogelijk, met natuurlijk altijd lekker Italiaans eten en drinken. Misschien iets voor het volgende bedrijfsfeestje?

Zie ook: www.da-enzo.net

Door Jan Papma - 10 december 2018