Flevoboys

Sportiefste netwerkclub in de Noordoostpolder

Rolder Boys – Flevo Boys

Zaterdag 16 december, aanvang 14:00 uur
Sportpark Boerbos
Nijlanderstraat 34, 9451BM ROLDE

Aran Nijboer: “Opnieuw bekerwinst zou legendarisch zijn voor de club”

Volgens trainer Kevin Waalderbos ligt de sleutel voor de winst in de finale bij het omgaan met de spanning. “Je moet proberen de spanning van je af te schudden en je te focussen op je taken.”

Voor de derde keer in vier seizoenen staat Flevo Boys in de finale van de districtsbeker. Komende zaterdag wil het in eigen huis voor de tweede keer op rij deze trofee aan de prijzenkast toevoegen. Trainer Kevin Waalderbos wil het toernooi voor de eerste keer winnen, terwijl aanvoerder Aran Nijboer het kunstje van vorig jaar hoopt te herhalen. Er moet gewaakt worden voor het onderschatten van tegenstander VEV’67 uit Leek, zeggen beide heren. “We moeten laten zien dat wij de favorietenrol aankunnen.”

De competitie zit er inmiddels op en dus gaat het bij Flevo Boys nergens anders meer over dan over de bekerfinale van komende zaterdag. “Deze week denk ik aan niks anders dan aan de finale”, zegt aanvoerder Aran Nijboer. Trainer Kevin Waalderbos wordt zelfs op zijn werk geconfronteerd met de eindstrijd van dit weekend. “Een collega van mij speelt bij VEV’67 in de spits.” Waalderbos weet hoe het is om in een finale te staan, maar erg goede herinneringen heeft hij daar niet aan. “Als speler heb ik twee keer een finale gespeeld, maar wel twee keer verloren. Dat moet zaterdag beter.”

Geluk

Nijboer verloor de finale van de districtsbeker met Flevo Boys tegen Staphorst in 2016 en won de prijs vorig seizoen op Urk. “Het zou legendarisch zijn voor de club om de beker nog een keer te winnen. Flevo Boys is geen prijzenpakker, maar in de beker zijn we altijd wel goed. Daar zit ook weleens wat geluk bij, maar is het nog geluk als je drie keer in vier jaar in de finale staat?”

Tegenstander in de komende finale is VEV’67, dat twee divisies lager acteert en nog vol in de nacompetitie zit terwijl Flevo Boys in alle rust heeft kunnen toeleven naar het toetje van het seizoen. De voortekenen voor de Emmeloorders zijn dus goed. “Maar van onderschatting mag geen enkele sprake zijn”, zegt Nijboer. “Daar heb ik helemaal geen zin in. VEV’67 is een goed voetballende ploeg. Wij zullen er alles aan moeten doen om deze wedstrijd te winnen.”

Zaalvoetballers

Waalderbos heeft tegenstander VEV’67 geanalyseerd en merkt eveneens op dat de ploeg uit het noorden een goed voetballend elftal heeft. “Ze spelen nu in de Tweede Klasse, maar zij hebben het niveau van een ploeg uit de Eerste Klasse. Het voetballen zit in hun spel, er zitten ook best veel zaalvoetballers in het team. Zij willen het balletje lekker rond laten gaan.” Vorig seizoen speelde Flevo Boys een divisie lager dan tegenstander Urk en dus was Flevo Boys de underdog. Nu zit de ploeg in de favorietenrol, maar dat maakt Waalderbos niet uit. “Je moet er niet voor weglopen. Wij zijn de favoriet op basis van de competitie, dus we moeten ook maar laten zien dat wij die rol aankunnen.”

Kolkend sportpark

Zowel Waalderbos als Nijboer hoopt op een kolkend Sportpark Ervenbos komende zaterdag. Het is alleen de vraag wat die toeschouwers voor soort wedstrijd te zien gaan krijgen. Finales zijn immers niet altijd de meeste smaakvolle potjes. De mensen die de Champions League-finale van afgelopen weekend hebben gezien, zullen dat beamen. “Ik hoop op een open wedstrijd”, zegt Nijboer. “Wij zullen dat ervan proberen te maken. Dat zou mooi zijn voor de toeschouwers.”

Sleutel naar de winst

Volgens Waalderbos ligt de sleutel voor de winst in de finale bij het omgaan met de spanning. “Je moet proberen de spanning van je af te schudden en je te focussen op je taken.” Om die spanning in aanloop naar de finale te verlichten, probeert de trainer deze week zo min mogelijk gekke dingen te doen. “We benaderen dit duel op een serieuze en normale manier. We moeten een goede mix zien te vinden in het toeleven naar deze wedstrijd. Soms heb je het gevoel als trainer dat er te veel spanning op zit en dan probeer je met een grap de ontspanning te zoeken. En soms moet je juist de boel op scherp zetten.”

Nijboer denkt in aanloop naar de finale van komende zaterdag vooral terug aan de editie van vorig jaar, toen hij na afloop de trofee in de lucht mocht houden. Richting deze finale neemt hij naar eigen zeggen een stukje wijsheid mee van zijn vorige trainer Inne Schotanus. “Hij zei het vorig seizoen treffend: ‘een finale is alleen mooi als je hem wint’. En dat is natuurlijk zo. Dat heeft hij er aardig goed in weten te krijgen.”

Door Flevo Boys - 5 juni 2019